Laatst verschenen krantartikelen

Friesch Dagblad

Je gaat met de billen bloot. Mensen hebben een mening over mijn werk en er zit veel van mijn innerlijk in zo’n tekening”, zegt Klootwijk vooruitkijkend naar zijn komende expositieperiode.

Zo’n twee jaar geleden is kunstenaar Klootwijk begonnen met urban sketching. Bij deze manier van tekenen wordt alles vastgelegd wat het oog kan zien, zonder bepaalde scènes om esthetische redenen weg te laten. Een uitpuilende prullenbak wordt bijvoorbeeld dus ook gewoon getekend. Kunstenaars die deze kunstvorm bedrijven, tekenen ter plaatse. „Bepaalde beelden in Fryslân blijven altijd hetzelfde, maar als je dat beeld door tien verschillende kunstenaars laat tekenen, dan krijg je tien heel verschillende tekeningen. Kunstenaars leggen veel van zichzelf in zo’n tekening.”

Alles schilderen

Jarenlang heeft Klootwijk mens en figuur getekend met olieverf. „Tijdens mijn opleiding Vrije Schilderkunst aan de kunstacademie Minerva in Groningen werd ons geleerd om esthetisch te schilderen. Lelijke objecten werden dus niet meegenomen. Ik vind het echter mooier om alles te schilderen wat ik zie, ook al is het minder mooi.”

Volgens Klootwijk is de tijdsgeest veel duidelijker als je alles tekent wat je ziet. „De hoge leeftijd van gebouwen wordt zo bijvoorbeeld goed zichtbaar. Recent gebouwde panden die daar dan weer naast staan, laten goed zien in wat voor tijd we leven. Oud en nieuw komen samen in mijn tekeningen en dat vind ik zo mooi om te zien.”Het produceren vond ik leuker en belangrijker dan exposeren

De in Amsterdam geboren kunstenaar woont al bijna zijn hele leven in Fryslân. Vandaag de dag woont hij met zijn gezin in Tzummarum. In de zomermaanden werkt hij als brugwachter, waar hij ook de nodige inspiratie opdoet. „Ik heb veel op bruggen getekend. Soms zit ik daar uren lang, terwijl er maar twee boten langskomen. Dan heb je wel even tijd om te tekenen. Soms zie ik mensen een praatje maken op een brug. Dan denk ik vaak: waar gaat dit over? Zijn ze boos of blij? Dit soort tafereeltjes neem ik dan mee in mijn werk. Mensen blijven vaak niet zo lang op dezelfde plek, dus meestal maak ik snel een schetsje, die ik dan later met pen en aquarelverf uitwerk.”

Klootwijk tekent vooral herkenbare beelden van Fryslân. Bijvoorbeeld het station van Leeuwarden, het Zaailand of de Centraal Apotheek. „Ik heb meer binding met Fryslân dan met Amsterdam, omdat ik hier al zo lang woon. In Amsterdam zijn wel weer mooiere en hogere gebouwen, dus die stad blijft wel interessant voor mij.”

Sociale media

Het is niet de eerste keer dat Klootwijk exposeert, maar de laatste keer was in de jaren negentig. ,,Ik ben daarna altijd blijven schilderen. Het produceren vond ik namelijk leuker en belangrijker dan exposeren. Geert van der Heide, een vriend van mij, heeft deze expositie handen en voeten gegeven. Hij zag mijn werk en zei: ‘Je moet dit echt aan mensen laten zien!’ Zijn organisatietalenten zijn wat beter dan de mijne, dus daarom ben ik ook blij dat hij dit heeft georganiseerd.”

Klootwijk heeft verder zo zijn eigen manieren om zijn werk aan de wereld te laten zien. „Door sociale media is het een stuk makkelijker geworden om je werk te delen. Ik zet daarom ook veel op Instagram. Ik heb zelf kennisgemaakt met urban sketching via sociale media, dus het is mooi om je eigen werk er dan ook op te zetten.”

Het werk van Klootwijk is vanaf vandaag t/m 29 maart te zien in Café Cambuur te Leeuwarden, instagram.com/bastiaankloowijk.

https://frieschdagblad.nl/2019/3/8/na-jaren-weer-exposeren-in-nieuwe-stijl

Bastiaan Klootwijk

vrijdag 8 maart t/m vrijdag 29 maart

De Uitloper

Bastiaan Klootwijk, is geboren in Amsterdam, maar woont bijna zijn hele leven in Friesland. Bastiaan woont met zijn gezin in het Friese Tzummarum en werkt in de zomermaanden als brugwachter bij de gemeente Leeuwarden. Daarnaast steekt hij heel veel tijd in het maken van tekeningen en schilderijen, in de Urban Sketching Style.

Van 1982 tot en met 1987 heeft Bastiaan, vrije schilderkunst gestudeerd aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Hij heeft er zelfs nog een acte tekendocent behaald. Bastiaan is begonnen met portret tekeningen en sinds 1995 is hij zeer actief in het tekenen en schilderen in de Urban Sketching Style.

De meeste werken van Bastiaan zijn zeer herkenbaar voor Friezen en met name Leeuwarders. Zo heeft hij zeer gedetailleerd, onder andere de centrale apotheek, het station van Leeuwarden, het zaailand, het ING-gebouw (voormalige giro) en vele andere herkenbare gebouwen en situaties in Leeuwarden getekend. Maar ook van zijn woonomgeving en Amsterdam zijn meerdere werken te zien,

https://leeuwarden.uitloper.nu/kunst/bastiaan-klootwijk